Loggbok


 

Fisketur Bilder

 

091213

Jag och Lars Qvarnström körde en sväng och testade fisket på ett par knölar vid ostsidan av lilla Middelgrund. Pilkfisket gav i vanlig ordning en massa småtorsk samt någon enstaka gråsej och glyskolja.

Glädjande nog så fick vi bara en fjärsing, under höstmånaderna brukar just detta område vara fullständigt nerlusat med fjärsing som spolierar nästan allt annat fiske. Det var några år sedan danskarna slutade med att tråla fjärsing och sedan dess har beståndet fullständigt exploderat! Vi prövade att meta för att se om det fortfarande fanns någon pigghaj men det blev bara torsk på det med. När det återstod nån timmes fiske så hade vi bara fått varsin torsk som höll anständig storlek och hamnat i backen, då körde vi till en liten bergtopp som vi brukar ”rädda” oss med när fisket varit riktigt dåligt.

Denna bergtopps nordostliga sida är mycket brant och på ett parti faller den med ca 8 meter nästan lodrätt ner. Intill denna ”vägg” brukar det stå torsk som klarar ”måttet” (47cm) med några cm till godo, och även idag hittade vi några stycken som fick följa med hem till stekpannan.

Mvh Janne.

091031

Många fisketeam har upplevt ett helt fantastiskt pigghajfiske dom sista två veckorna, men för våran egen del har det inte blivit något hajfiske då det varit något annat inbokat dom dagarna då vädret tillåtit båtfärd utan njurbälte. Så vi var rejält laddade när det äntligen kom en dag då vi var lediga och väderprognosen såg hyfsad ut. Jag (Janne), Johan, Danne och Daniel stack ut så fort det började gry och första stoppet blev på västra holka för att fiska makrill till att agna med. Det blev full pott direkt, på några minuter har vi tagit upp ett tjugotal makrill med extremt hög snittvikt, nästan alla låg runt kilot! Gött att slippa ödsla tid på agnfiske. Nu bar det iväg ca 25 sjömil norrut till området utanför Nidingen. Vi började med att göra ett par drivor på två olika platser, vi drev med styvt en halv knops fart och vi fick bara ett par småhajar.

Vi flyttade oss till Nidingaknölen, här låg flera båtar och fisket var helt klart ”hetare” här. Nu hade vinden tilltagit och driften var uppe i över en knop så vi slängde i drivankaret och fick ner driften till nästan en halv knop igen. Nu började vi få lite mer haj och storleken ökade också och det blev tillslut Daniel Jacobsson som klarade reg-vikten med en fin haj på 5,15 kg. Såhär års är dom ljusa timmarna alldeles för få för att det egentligen ska vara lönt att lägga tid på att åka så långt som det faktiskt är mellan Glommen och Nidingen och tyvärr fick vi börja tänka på hemfärd när vi äntligen hade fått ”igång” hajarna.

Vi hade rak motsjö på vägen hem så farten fick begränsas till 10 knop, men som tur var så blev det plattare vatten efter halva sträckan och då kunde vi dra på lite så vi hann precis hem till Glommen innan mörkret föll.

PS Givetvis återutsattes alla hajarna med varsam hand.

Janne och Johan.

 

 

090919

Fisket idag började vid knölar vid Röde Bank, de första släppen blev bra, torsk i tvåkilos klassen men sen var de slut. Efter det blev det vrakfiske på makrele mm. och upp mot anholtvraken med sparsamt resultat. Vi hade ca 25 torskar på fyra man och en järnstång med ett par byxor på, tur att inte det var någon i dem :-). Det tog nog en kvart att få upp den.

Johan o Janne

 

090806

Jag och Patrik med sin grabb Elias lämnade Glommen vid 06.00 och styrde mot stora middelgrund.
Vi hade med oss mängder med sandorm, räkor, sill och några musslor för det var pillemete som vi skulle bedriva.
Det var först och främst spätta vi ville fånga men det blev ju som vanligt en massa sandskäddor, fjärsing, knot, småtorsk och vitling som dominerade.
Vi fick kämpat ihop till 3 spättor som vi behöll i alla fall, den största vägde 680 gram och den fångades av Elias.
Innan hemfärd så stannade vi till på ett vrak, jag och Patrik firade ner varsitt makrillagnat mete. Elias skickade ner en pilk och även här lyckades han bäst med att kroka en skaplig torsk medans vi andra kammade noll.

Janne.

 

090714

Körde söderut och höll mig nära kusten idag. Försökte hitta makrill men den var inte anträffbar någonstans. Testade lite pillemete men det var nästan lika dåligt.
Har hört många dystra toner om fisket i år från andra håll också, vi får verkligen hoppas att det bara är en tillfällig dipp annars får man väll börja samla frimärken eller spela schack, eller skaffa någon annan rolig fritidssysselsättning.

Janne.

 

090704

Fortsatt dåligt torskfiske!
Visst får vi lite torsk men den är ju oftast mindre än vårat eget interna minimimått som vi satt till 45 cm, all torsk som är mindre sätter vi tillbaka.
Vi höll oss omkring södra delarna av Lilla Middelgrund och Morups bank hela dagen. Det blev det vanliga på krokarna när vi körde med häckla och pilk, d v s småtorsk, småsej, bleka, knot, glysa, fjärsing, vitling och en liten långa. Vi fick även ca 15 makrill som var feta och fina, alla låg mellan 5-8 hg. Jag fick en tobis som jag använde som agn på ett långt släptackel med förhoppning om att kunna fånga en pigg- eller slätvar men det blev ju naturligtvis en torsk på 30 cm som smaskade i sig den. Agnade med makrillstrimlor sedan och då blev det några små sandskäddor i alla fall.
Vi fick ett par berggyltor på en liten stentopp väster om Morups bank. Roger Johansson fick den största som vägde 0,72 kg, den får gälla som båtrekord tillsvidare.
Övriga deltagare denna härliga dag var Tobbe och Linus.

Janne.

 

090701

Jobbade kväll igår, stängde 23.00 så att åka ut tidigt var inte tal om men vi kom ut från hamnen kl 06.15 i alla fall, jag, Claes och Håkan. Körde rakt ut mot ett par vrak, som vi inte fick ett skvatt på.
Drog vidare mot några knölar, där hittade vi lite fisk om än små 40-50 cm torskar, gick vidare mot vrak och där fick vi några större fem st ca 3-4 kg.
Resten av dagen var ungefär samma dåligt med fisk o dom vi fick var små. Tre st makrillar dom var fulla av mjölke o rom så de har inte lekt än
Med 58 nm och nästan 11 timmar så var det ingen höjdare, men jag hade nästan räknat med ännu sämre då det inte verkar som om nån får nåt där ute.

Johan

 

090628

Jag och Qvarnström på vrak och bergtoppar på/vid lilla Middelgrund och Fladen idag. Fisket var kasst och det var bara ett av vraken som gav några torskar och blekor.
Vi försökte hitta makrill inne på dom bägge grunden men vi fick inget annat än småsej och småtorsk. Andra arter som fångades var långa, knot, fjärsing och tobis.
Vädret var bra med svaga vindar hela dagen, men det var ganska skumma strömmar som inte kunde bestämma sig åt vilket håll dom skulle gå.
Det enda som hade bestämt sig för åt vilket håll den skulle var tankmätaren som gick käpprätt neråt, vi körde slut på ca 110 liter diesel och det enda vi kom iland med var fyra torskar runt 2kg styck och så fick vi ju solbränna också såklart!

Janne.

 

090606


Jag och min jobbarkompis Tobbe och hans kusin Roger var ute på diverse ”hotspots” vid Stora Middelgrund och sydost om Anholt.
Vi metade mestadels med hopp om att få någon fin katt men det blev bara tre katter som inte höll måttet, och vi fick inte mycket annat heller som det var någon storlek på.
Förutom havskatt fick vi torsk, långa, vitling, bleka, sej, glyskolja, knot, rödspätta och sandskädda men ingen makrill, den brukar ju bli mera talrik först efter midsommar.
Det togs inga foton denna gången, det fanns liksom inte något lämpligt motiv…

Janne.

 

090519

Ikväll skulle vi meta piggvar var tanken, efter att ha fått tips av en garnfiskare vart vi skulle åka. Först blev det agnfiske efter näbbgädda utanför "spritan" i Falkenberg men där fanns ingen. Då provade vi strax söder om skreastrand och där hittade vi fisk, men de är svårkrokade så till sist fick vi nöja oss med den enda som Janne fick upp i båten.

På fiskeplatsen låg där garn från en annan garnfiskare, Klintskär i Glommen. Vi började att meta, det var långsam drift och det nappade inte speciellt bra. Kanske kan vi skylla på åskan som var en bit ifrån oss. Janne fick två små skäddor.

Johan o Janne

 

090514

Avtagande väder och 3-8 m/s enligt DMI, planerade jag in en fisketur med kort varsel, så det var ingen som kunde följa med. Kom inte ut förrän vid kl 10 och började köra mot sydsidan på Stora Middelgrund. Det blåste aningen mycket men med vinden snett bakifrån marchade jag 18-20 knop ändå.

Väl framme gick det en del sjö men jag tacklade upp spöt för kattmete, eftersom det var i förbudsområdet där man inte får fiska torsk. Ingen katt blev det och svårfiskat var det eftersom det ganska höga vågor. Fortsatte att fiska mig utåt på vraken, och utanför förbudsområdet tacklade jag om och försökte pilka torsk. Satte några pilkar och fick endast två torskar (ca 2 kg) och en bleka.

Började köra norrut mot några knölar och kunde endast hålla 10-12 knop med sjön rätt mot mig. Efter ytterliggare några stopp och ingen fisk hade sjön lagt sig och när det var dags att åka hem vid halv sex låg havet nästan platt.

Dagens upplevelse var när en tumlare kom under båten och gick upp två meter ifrån mig och andades, det var nära spöt hamnade i sjön där :-o

Hemma var jag tvungen att kolla Anholtvinden under dagen, och man kan säga att jag prickade in vinden precis.

Johan

 

 

090413

Då var vi igång igen efter ett kortare vinteruppehåll!
Jag och Patrik och hans son Elias fiskade katt vid Rödebank / Stora Middelgrund. Vi hade perfekt väder och bra fiske på några av vraken i området. Vi fick 11 katter med största på 3,7 kg.
Samtliga högg på paternostertackel som var agnade med sill och räkcocktail. Jag anser att släptackel som många använder vid kattfiske på sten och skalbottnar bör undvikas helt, då dessa fastnar mycket lättare i diverse bråte och garnrester som finns mer eller mindre på nästan alla vrak.
Elias tyckte det var roligare att pilka småsej än att fiska katt men efter några timmar blev han trött och lyckades tillslut att somna på motorkåpan.
Nästa tur blir nog kattfiske igen.

Janne.

 

 

Loggbok2008

Loggbok2007